17.3.08

Λίβερπουλ

Λ ί β ε ρ π ο υ λ

Liverpool -Stavanger[1]

της Βάσως Β. Παππά

Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το Λίβερπουλ για τη χρονιά που μόλις ξεκίνησε. Μια πόλη που γιορτάζει και υπόσχεται για έναν ολόκληρο χρόνο να φιλοξενήσει συναυλίες, εκθέσεις και εκδηλώσεις που προάγουν την τέχνη και τον πολιτισμό. Με περισσότερα θέατρα, μουσεία και γκαλερί από οποιαδήποτε άλλη αγγλική πόλη μετά το Λονδίνο.

Το Λίβερπουλ, πόλη της Δ. Αγγλίας στις ακτές του Ατλαντικού, είναι χτισμένη στη δεξιά όχθη του ποταμού Μέρσεϋ. Έχει ένα από τα πιο μεγάλα και σύγχρονα εξαγωγικά λιμάνια της Αγγλίας. Αν και οι παραδοσιακοί οικονομικοί κλάδοι των μεταφορών, των επικοινωνιών και της ναυτιλίας βρίσκονται σε παρακμή, παραμένουν σημαντικοί και της δίνουν μεγάλη οικονομική ώθηση. Στις αρχές του 19ου αιώνα, το 40% του παγκoσμίου εμπορίου διακινούνταν μέσω του Λίβερπουλ και το γειτονικό Μάντσεστερ ήταν οι πρώτες πόλεις που επικοινωνούσαν μεταξύ τους με ταχεία σιδηροδρομική σύνδεση.

Αξίζει να επισκεφθείτε τα αρχιτεκτονικά μνημεία της:

- το Δημαρχείο του 18ου αιώνα

- την Αίθουσα του Αγίου Γεωργίου του 19ου αιώνα

- το νεογοτθικό αγγλικανικό καθεδρικό ναό, που θεμελιώθηκε το 1904 και αποπερατώθηκε το 1978 και

- τη ρωμαιοκαθολική μητρόπολη (1967), με το εντυπωσιακά σύγχρονο αρχιτεκτονικό της σχέδιο.

Στην πόλη λειτουργούν πολλά πνευματικά ιδρύματα, στα οποία συγκαταλέγονται το Κομητειακό Μουσείο και Βιβλιοθήκη του Μέρζυσαϊντ, η Πινακοθήκη Τέχνης Γουόκερ, η Βιβλιοθήκη Πίκτον και το Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ. Υπάρχει επίσης γνωστή συμφωνική ορχήστρα.

Τέλος, το Λίβερπουλ ας μην ξεχνάμε ότι είναι η γενέτειρα των Μπιτλς, αλλά και η πρωτεύουσα της ποπ μουσικής σκηνής, με τις περισσότερες πρωτιές σε σινγκλ στις παγκόσμιες μουσικές κατατάξεις.



[1] Το Λίβερπουλ δεν είναι η μοναδική πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2008. Αντιθέτως μοιράζεται το θεσμό μαζί με την πόλη Stavanger της Νορβηγίας. Μετά τη διεύρυνση της Ε.Ε. διαπιστώθηκε ότι οι υποψήφιες πολιτιστικές πρωτεύουσες είναι πολλές για να κατέχει τον τίτλο μόνο μια πόλη τον χρόνο. Εκτενή αναφορά στην εφημ. Η Καθημερινή (13/01/2008).

Δεν υπάρχουν σχόλια: