16.3.09

Ένα διαφορετικό μάθημα με τον λογοτέχνη Τόλη Νικηφόρου

Ο Θεσσαλονικιός ποιητής και συγγραφέας Τόλης Νικηφόρου επισκέφτηκε το Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης και πέρασε μαζί μας αρκετές δημιουργικές ώρες. Μίλησε με τα παιδιά, απάντησε στις πολλές και ευφάνταστες ερωτήσεις τους και διάβασε αποσπάσματα από ποιητικές του συλλογές. Στο τέλος τα παιδιά έγραψαν με έμπνευση τα κείμενά του. 

Ήταν ένα μάθημα διαφορετικό από τα άλλα...


[Video1: Καλωσόρισμα από τους μαθητές και την Διευθύντρια του σχολείου Κούλα Αδαλόγλου]

Ο Τόλης Νικηφόρου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1938 από γονείς πρόσφυγες. Αποφοίτησε από το Ανατόλια το 1957 και σπούδασε διοίκηση επιχειρήσεων. Εργάστηκε χρόνια ως τραπεζικός υπάλληλος, μεταφραστής και αναλυτής συστημάτων στη Θεσσαλονίκη, στην Αθήνα και τα χρόνια της δικτατορίας στο Λονδίνο. Με τη λογοτεχνία ασχολήθηκε από τα μαθητικά του χρόνια. Ποιήματα και διηγήματά του έχουν δημοσιευτεί σε πολλά περιοδικά και εφημερίδες. Είναι τακτικός συντάκτης της Νέας Πορείας από τα μέσα της δεκαετίας του 1970. Ποίηματά του έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, βουλγαρικά, γαλλικά, γερμανικά, ισπανικά και ιταλικά και έχουν περιληφθεί σε πολλές ελληνικές και ξένες ανθολογίες. (Πηγή: Εταιρία Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης) 

[Video 2: Ο Τόλης Νικηφόρου μιλάει με τα παιδιά]

Ιδιαίτερη εντύπωση μας έκανε η πολύ καλή σχέση του ποιητή με την τεχνολογία και τα σύγχρονα μέσα έκφρασης όπως 
τα το διαδίκτυο και τα blogs.
Περισσότερα για τον ίδιο και τις δραστηριότητές του μπορείτε να βρείτε online στην προσωπική του ιστοσελίδα αλλά και ιστολόγιο με θέμα την ποίηση:

Δεν υπάρχουν σχόλια: