17.3.08

Aπίστευτα κι όμως αληθινά!

Μαραθώνιος χορού

Το ατομικό συνεχές ρεκόρ κόσμου στο χορό πίστας είναι 120 ώρες και 30΄ και ανήκει στον Αλαίν Ντυμάς (28 Ιουνίου – 3 Ιουλίου 1983) στη Ντίσκο Σοπ, στο Γκράντυ του Κεμπέκ στον Καναδά. 9 κοπέλες έκαναν κατά σειρά την παρτενέρ του.

Τα ψηλότερα βουνά από αλάτι

Κατά μήκος των βόρειων ακτών του κόλπου του Μεξικού, σε έκταση 1.160 χμ. υπάρχουν 330 υπόγεια «βουνά» από αλάτι. Μερικά από αυτά φτάνουν σε ύψος πάνω από 18.300 μ. από τη βραχώδη βάση τους. Φαίνεται ότι οι χαμηλοί λόφοι από αλάτι ανακαλύφθηκαν για πρώτη φορά το 1862, σ’ αυτή την περιοχή.

Από το βιβλίο «Τα παράξενα και τα ρεκόρ του κόσμου GUINNESS»

Πώς ανακάλυψε ο άνθρωπος το δέντρο του καφέ

Μια αραβική ιστορία λέει ότι το δέντρο του καφέ το ανακάλυψαν τα κατσίκια πριν από τον άνθρωπο.

Και να η ιστορία με λίγα λόγια.

Μια φορά, ένα κοπάδι από κατσίκια στάλιαζε στην πλαγιά ενός βουνού, κάτω από τον πυκνό ίσκιο των δέντρων. Τα κατσίκια ήταν κουρασμένα, γιατί ήταν μεσημέρι κι έκανε και πολλή ζέστη. Όταν όμως έπεσε ο ήλιος, άρχισε ν’ ανεβαίνει μια διαπεραστική υγρασία από το βαθύ λιβάδι. Τα κατσίκια κρύωσαν και αναγκάστηκαν ν’ ανηφορίσουν το μονοπάτι, που έβγαζε στην κορφή του βουνού. Προχωρούσαν βαριά και κουρασμένα, βόσκοντας ανόρεχτα χορτάρια και θάμνους. Ξαφνικά όρμησαν κι άρχισαν να ροκανίζουν με μανία ένα δέντρο, που τα φύλλα του έμοιαζαν με τα φύλλα της δάφνης. Ο βοσκός απόρησε. Το δέντρο του ήταν εντελώς άγνωστο. Αλλά η απορία του μεγάλωσε ακόμη περισσότερο, όταν είδε τα κατσίκια του, ζωηρά τώρα και ξεκούραστα, να σκαρφαλώνουν στις πέτρες και στα βράχια. Όλη τη νύχτα δεν έκλεισαν μάτι. Τα κουδούνια τους χτυπούσαν χαρούμενα και οι φωνές τους γέμιζαν τις πλαγιές.

Ο βοσκός έπεσε σε συλλογή. Σε τι οφείλεται άραγε η ζωηράδα του κοπαδιού του; Μήπως στο άγνωστο δέντρο που φάγανε; Τι καλά θα ήταν, αν μπορούσε να βρει τρόπο να τρώει και ο άνθρωπος απ’ αυτό το δέντρο! Έκοψε λοιπόν μερικά φύλλα και μερικούς κόκκους από τον καρπό του και τα έβρασε. Το ζουμί τους μοσκοβόλησε. Ήταν θαύμα! Αφού ήπιε το ευλογημένο μαυροζούμι, πήγε και ξενύχτησε στο τζαμί του, χωρίς να νιώσει την παραμικρή κούραση. Η προσευχή του ζωηρή ανέβαινε στον Αλλάχ.

Ο βοσκός το διηγήθηκε αυτό στους συγχωριανούς του, που όλοι βιαστικοί έσπευσαν να το δοκιμάσουν. Και από τότε άρχισαν να διαδίδονται οι θαυμαστές ιδιότητες του καφέ. Γιατί καφεόδεντρο ήταν το άγνωστο ως τότε δέντρο. Σε λίγο, όλος ο κόσμος έπινε καφέ. Κι από τότε ο καφές συντροφεύει τον άνθρωπο και στις δύσκολες και στις χαρούμενες ώρες του. Και το σπουδαιότερο από όλα: Κατεβάζει ιδέες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: