27.3.08

Το μπαλέτο

Της μαθήτριας Καρασταμάτη Σωτηρίας



Η παλαιά και η σύγχρονη μορφή του μπαλέτου.

Το μπαλέτο αναπτύχθηκε τον 15ο και 16ο αιώνα στις γαλλικές και ιταλικές αυλές των αριστοκρατικών οικογενειών. Αρχικά ο ρόλος του ήταν να υπογραμμίζει κάποιες σκηνές θεάτρου. Το μπαλέτο σήμερα, όμως, είναι ένα σκηνικό έργο που οι υποκριτές εκφράζουν αισθήματα και πάθη με τον χορό και με σχήματα που το ρυθμίζει μουσική συνοδεία. Η σημερινή μορφή του που συνδυάζει τραγούδι, χορό και απαγγελία, πρωτοφάνηκε στη Γαλλία την εποχή της Αικατερίνης των Μεδικών.

Μια πρώτη παράσταση αναφέρεται το 1489 στους γάμους του Δούκα του Μιλάνου

Γκαελάτσι με την Ισαβέλα της Αραγουίας. Το 1735 η αυτοκράτειρα Άννα ίδρυσε την πρώτη σχολή στην Πετρούπολη. Ο πρώτος μεγάλος χορογράφος ο Γάλλος Νοσέρ συνεργάστηκε με τον Γκλουκ και τον Μότσαρτ και παρουσίασε πεντάπρακτο μπαλέτο σαν ανεξάρτητη μορφή θεάματος. Μεγάλοι χορευτές του μπαλέτου ήταν ο Ντογκίλεφ (1909), ο Νιζίσκι και η Παύλοβα.

Το σύγχρονο ρωσικό μπαλέτο.

Δημιουργοί των σύγχρονων ρωσικών μπαλέτων, που θεωρούνται από τα καλύτερα του κόσμου, είναι οι χορογράφοι Ιβάνοφ, Μπαλανσίν, Τσεκέτι κα. Το Μπολσόι στην Μόσχα θεωρείται το καλύτερο θέατρο όπερας και μπαλέτου της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και καλύπτει κάθε περίοδο της ιστορίας του μπαλέτου και κάθε στιλ από το παρελθόν και το παρόν με μια γκάμα από τους καλύτερους χορευτές του κόσμου.

Το μπαλέτο της εθνικής λυρικής σκηνής.

Στην Ελλάδα εκτός από τις πολυάριθμες ιδιωτικές σχολές χορού και μπαλέτου δεν υπάρχουν κρατικά ή ιδιωτικά συγκροτήματα μπαλέτου εκτός από την εθνική λυρική σκηνή.To μπαλέτο της εθνικής λυρικής σκηνής συστάθηκε το 1939 παράλληλα με την ορχίστρα και το λυρικό θύασο, που δημιουργήθηκαν ως παράρτημα του τότε

Βασιλικού θεάτρου. Διευθυντής μπαλέτου ήταν ο χορευτής και χορογράφος Σάσα Μάχωφ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: