17.3.08

Καταναλωτισμός & Περιβάλλον

Καταναλωτισμός & Περιβάλλον

Της Ειρήνης Κελίδου

Τα τελευταία χρόνια ο πλ

ανήτης μας απειλείται aπό αφανισμό. Οι κλιματικές

αλλαγές, το λιώσιμο των πάγων ή αλλιώς το φαινόμενο του θερμοκηπίου, η ερημοποίησ

η και η υπερκατανάλωση αγαθών, είναι τα πιο σημαντικά προβλήματα που πρέπει να προβληματίσουν και να ευαισθητο

ποιήσουν τους ανθρώπους. Έχετε σκεφτεί ποιες μπορεί να είναι οι επιπτώσε

ις όλων αυτών των προβλημάτων; Σύμφωνα με τις έρευνες των επιστημό

νων, οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές όχι μόνο για τους ανθρώπους, αλλά και για

όλα τα ζωντανά πλάσματα στην γη. Η καταστροφή του πλανήτη είναι κοντά εκτός κι αν αλλάξουμε στάση

και τρόπο ζωής. Τι μπορούμε όμως να κάνουμε για να σώσουμε τον πλανήτη μας από την

μεγάλη καταστροφή;

Κατά τη γνώμη μου, το μεγαλύτερο πρόβλημα, είναι το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Είναι γνωστό πως αυτό οφείλεται στην αύξηση των δηλητηριωδών αερίων στην ατμόσφαιρα-πχ του διοξειδίου του άνθρακα-, τα οποία προέρχονται από βιομηχανίες,

καυσαέρια αυτοκινήτων και καυστήρες θέρμανσης. Αυτά τα αέρια λειτουργούν ως μονωτικό στρώμα και δεν αφήνουν να ξεφύγει στο διάστημα, η θερμοκρασία της γης.

Τα αποτελέσματα του φαινομένου του θερμοκηπίου είναι φονικά, καθώς προβλέπεται να πεθάνουν 160.000 άνθρωποι ετησίως από παράγοντες όπως ασθένειες, υποσιτισμό και επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα. Αν δε ληφθούν δραστικά μέτρα, ο αριθμός αυτός θα πολλαπλασιαστεί και σε 50 με 60 χρόνια, η καταστροφή δεν θα είναι αναστρέψιμη πια. ΄Ηδη, μέσα στον τελευταίο αιώνα, η διαστολή των ωκεανών και η επιτάχυνση του λιωσίματος

των πάγων, έχουν αυξήσει τη στάθμη των ωκεανών κατά 10-20 εκατοστά. Αν συνεχιστεί αυτό στα τέλη του 21ου αιώνα, μπορεί να φτάσει έως τα 88 εκατοστά, αλλοιώνοντας τη μορφή του πλανήτη, με την εξαφάνιση πολλών νησιών και την μεταβολή των παραθαλάσσιων ακτών. Η μεταβολή αυτή θα απειλήσει την ύπαρξη χιλιάδων ζώων και φυτών. Παράλληλα η άνοδος της θερμοκρασίας, θα διευκολύνει την ανάπτυξη των μικροβίων και την εμφάνιση ασθενειών, όπως η ελονοσία. Επίσης θα δημιουργηθούν επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα, όπως τυφώνες, καύσωνες και πλημμύρες.

Χαρακτηριστικό είναι πως κάθε χρόνο εκπέμπονται 7000000 τόνοι δηλητηριωδών αερίων.

Σύμφωνα όμως με το

πρωτόκολλο του Κιότο, το 1997, επιβάλλεται ως το 2012 η παγκόσμια μείωση δηλητηριωδών αερίων κατά 5%. Μέχρι σήμερα 180 χώρες έχουν υπογράψει αυτό το πρωτόκολλο Ήδη από τον Ιανουάριο του 2005, περίπου 250 μεγάλες βιομηχανίες της χώρας μας έχουν υποχρέωση να μειώσουν τα δηλητηριώδη αέρια κατά 5%. Αυτό όμως είναι κάτι που πρέπει να κάνουν οι βιομηχανίες.

Εμείς τι πρέπει να κάνουμε;

Μπορούμε να γίνουμε εθελοντές στην ανάπλαση πρασίνου, γιατί το πράσινο είναι πηγή ζωής. Το αστικό πράσινο συμβάλλει στην μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, καθώς απελευθερώνει οξυγόνο και δρα θετικά στην αντιμετώπιση του φαινομένου του θερμοκηπίου. Μια πράσινη ατμόσφαιρα είναι συνώνυμη με την καθαρή ατμ

όσφαιρα κι έτσι μπορεί να γίνει με την προσπάθεια όλων μας ο πλανήτης μας καθαρός.

Κάτι άλλο που μπορούμε να κάνουμε είναι να χρησιμοποιούμε λιγότερο το αυτοκίνητό μας και περισσότερο τα μέσα μαζικής μεταφοράς, όπως τη συγκοινωνία .Επίσης θα ήταν καλή ιδέα να κυκλοφορούμε με το ποδήλατο ή να χρησιμοποιούμε τα πόδια μας για κοντινές αποστάσεις.

Ένα άλλο σημαντικό θέμα είναι η ερημοποίηση της γης. Με διπλάσιους ρυθμούς απ’ ότι στο παρελθόν, συνεχίζεται η ερημοποίηση πολλών χωρών. Μάλιστα, πολλοί ειδικοί λένε, πως αν συνεχιστούν οι ρυθμοί αυτοί σε λίγα χρόνια πολλές χώρες δεν θα είναι τίποτε άλλο, παρά εκτάσεις γης καλυμμένες με βράχους ή εκτάσεις που δεν θα μπορούν να καλλιεργηθούν.

Λένε ότι απειλείται με ερημοπ

οίηση και ξηρασία το 55% του πλανήτη μας.

Τι προκαλεί όμως αυτό το φαινόμενο;

Οι κύριες αιτίες είναι η διάβρωση του εδάφους, η αλόγιστη χρήση της γης από τους γεωργούς και τους κτηνοτρόφους, η μείωση του διαθέσιμου νερού, η αλάτωση, η χημική ρύπανση και η αποψίλωση των δασών.

Κάθε χρόνο χιλιάδες τόνοι πολύτιμων εδαφικών πόρων καταλήγουν μαζί με το βρόχινο νερό στη θάλασσα, καθώς η μεγάλη διάβρωση των εδαφών οδηγεί σε ραγδαία ερημοποίηση των καλλιεργήσιμων εκτάσεων.

΄Ηδη 3,6 δις από τα 5,2 δις εκτάρια χρήσιμα για καλλιέργεια της γης που έχει ο πλανήτης μας, απειλούνται με ερημο

ποίηση, επηρεάζοντας τη ζωή 1 δις ανθρώπων που πρέπει να μετακινηθούν ή να χάσουν τα αγαθά τους.

Ακόμη οι φυσικοί πόροι της γης, όπως το νερό, οι γαιάνθρακες, το πετρέλαιο δεν είναι ανεξάντλητοι. Ειδικά το νερό είναι το πιο πολύτιμο αγαθό που μας έδωσε ο Θεός. Είναι τόσο απαραίτητο και λιγοστό, που συχνά ακούμε απ’ τους μεγάλους, πως αν γίνει παγκόσμιος πόλεμος , θα είναι γι’ αυτό.

Όμως και η υπερκατανάλωση τροφίμων, ρούχων και άλλων αγαθών, όταν δεν μας είναι απαραίτητα, δημιουργούν

ψεύτικες ανάγκες και μας δίνουν μια μικρή ψεύτικη ικανοποίηση. Ο σύγχρονος άνθρωπος πιστεύει ότι καταναλώνοντας μπορεί να αισθανθεί καλύτερα και να διώξει το άγχος, τους φόβους και τις αγωνίες του. Δεν είναι όμως έτσι. Γίνεται για λίγο ευτυχισμένος και μετά νιώθει πάλι μοναξιά.

Τελειώνοντας, θα ήθελα να πω πως ο σημερινός άνθρωπος έχασε την ηρεμία και τη γαλήνη του, γιατί έχασε το μέτρο. Κατέστρεψε τη φύση με τις δραστηριότητές του και τώρα το πληρώνει . Όμως πρέπει να συνέλθει. Να δει το κακό που έκανε και να σταματήσει τον εφιάλτη που έρχεται για τις επόμενες γενιές.

Ας προστατέψουμε όλοι, μικροί και μεγάλοι τη φύση, γιατί είναι το σπίτι μας. Είναι η αγάπη του Θεού.


Δεν υπάρχουν σχόλια: